Standard finanční gramotnosti

oddělení 3603 - Retailové finanční služby a ochrana spotřebitele
oddělení 3603 - Retailové finanční služby a ochrana spotřebitele

Vydáno

Ministerstvo financí zveřejňuje aktuální Standard finanční gramotnosti (.PDF, 124 kB), který stanovuje cílovou úroveň finanční gramotnosti pro žáky základních a středních škol.

Od podzimu roku 2016 pracovala pracovní podskupina pro kompetence vytvořená ze zainteresovaných členů pracovní skupiny pro finanční vzdělávání a přizvaných odborníků na výuku finanční gramotnosti na základních a středních školách na revizi standardů finanční gramotnosti z roku 2007. Východisky revize byly stávající standardy, dokumenty celosvětové sítě pro finanční vzdělávání INFE (International Network on Financial Education) při OECD o klíčových kompetencích finanční gramotnosti 15-18letých a dospělých, slovenský standard a zejména nové skutečnosti, které nastaly na finančním trhu za posledních deset let, vyšší vyspělost žáků a větší zkušenosti s výukou této problematiky.

Na standardu panuje široká shoda odborníků z oblasti vzdělávání, relevantních ministerstev a trhu, byl odsouhlasen členy pracovní skupiny. Standard byl poskytnut ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, které jej zapracuje do rámcových vzdělávacích programů pro první i druhý stupeň základního a střední vzdělání. Programy stanovují závazné rámce pro jednotlivé etapy vzdělání.

Oproti standardům z roku 2007 došlo k posílení oblastí bezhotovostní placení, ochrana osobních údajů, kritické posouzení nabídky služeb a zboží, sestavení rozpočtu a porovnání majetku a závazků, úročení, porovnání finančních produktů, krátkodobé a dlouhodobé plánování a rizika dosažení cílů, zabezpečení na stáří, vznik a rizika půjček, důsledky nesplácení a řešení zadlužení a předlužení.

Dokumenty ke stažení